Herkuttelu ja elämäntapamuutos

Usein koetaan, että terveelliset elämäntavat tarkoittavat sitä, että niin makeat, kuin suolaisetkin herkut jätetään ruokavaliosta täysin pois. Tästä minä olen kuitenkin eri mieltä. Tasapainoiseen ruokavalioon sopii herkkujakin sopivassa suhteessa.

En edes uskalla laskea, kuinka monta kertaa olen tehnyt päätöksen jättää herkut täysin pois joko tietyksi määräajaksi, tai olen vakaasti uskonut, että nyt mä jatkan elämääni onnellisena ilman minun suurinta herkkua, irtokarkkeja.

Mihin tämä sitten yleensä on kohdallani johtanut? Herkkulakko on kestänyt hienosti muutaman viikon. Hyvä kausi on loppunut valtaviin ylilyönteihin, jolloin söin muutaman päivän aikana sen määrän, jota olisin ennen kieltoa syönyt koko kuukauden aikana. Omalla kohdalla totaalikielto ei siis ole sopiva, enkä nykyisin yritä siihen edes pyrkiä.

Historiastani taitaa löytyä ainoastaan yksi poikkeus tähän sääntöön. Nimittäin 13-vuotiaana äitini lupasi minulle 1000 markkaa, jos olisin syömättä karkkeja kokonaiseen vuoteen! Ja minähän olin syömättä. Silloin tuo 1000 markkaa tuntui valtavan suurelta rahalta ja se oli minulle silloin tarpeeksi kova motivaattori

ELämäntapamuutoksen alku

Elämäntapamuutoksen alussa vuonna 2018 olin jälleen vakaasti sitä mieltä, että lopetan herkuttelun täysin. Varsin nopeasti huomasimme Juhan kanssa, että se ei meiltä onnistu. Tuolloin tein kolmivuorotyötä ja sovimmekin, että pidämme herkkuillan aina sinä viikonloppuna, kun minä olin töistä vapaalla. Herkuttelimme siis kerran kolmen viikon aikana ja näin jatkoimme pitkän aikaa.

Missään vaiheessa elämäntapamuutostamme emme ole siis ollut missään lakossa tai yrittäneet ehdoin tahdoin pitkittää tuota väliä. Uskon, että se on yksi salaisuus, miksi olemme jaksaneet harjoitella näitä terveellisempiä elämäntapoja näin pitkään. Kun ei ole mitään, mistä ”repsahtaa”, ei voi myöskään epäonnistua.

Miten herkuttelen nykyisin?

Nykyisin pyrin pitämään karkkipäivän kerran viikossa ja se sopii minulle hyvin. Nyt koronan aikaan, kun irtokarkkihyllyt ovat olleet poissa käytöstä, olen ostanut kaksi pientä pussia karkkia, jotta saan sekä lakuja, että kirpeitä karkkeja. Tuo määrä on itseasiassa pienempi, kuin miten paljon ostin irtokarkkeja tavallisesti, joten tämä on ehkä ihan hyvä näin.

Tämä elämäntapamuutosprojekti helpottui valtavasti, kun tajusin, että voin syödä niitä karkkeja ihan hyvällä omallatunnolla. Ne voivat kuulua minun ruokavaliooni jatkossakin, jos niin haluan. Enkä tarkoita tällä tietenkään sitä, että voisin syödä tuollaisia määriä karkkia päivitäin niin halutessani. Tässäkin asiassa on hyvä pitää mielessä kohtuuden rajat.

Minulle tämä tapa on sopiva, enkä soimaa itseäni turhaa, jos syön herkkuja toisenkin kerran viikosa. Elämä pitää elää ja elämän tarkoitus ei ole pohtia jatkuvasti, mitä minä en saa syödä.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s